
Meble do restauracji to bardzo ważny element każdego lokalu gastronomicznego. Wpływają one bowiem nie tylko na wystrój, ale i na atmosferę. Meble powinny więc być nie tylko praktyczne, ale i komfortowe. Przeczytaj i dowiedz się, jakie powinny być meble do restauracji!
Meble to bardzo ważny element wystroju każdej restauracji. Umiejętnie dobrane nadadzą miejscu klimatu i sprawią, że goście będą chętniej wracać. Dlatego też ich wybór jest taki ważny. Przeczytaj artykuł, zapoznaj się z naszymi wskazówkami i koniecznie zobacz meble do restauracji z oferty sklepu Ogrodolandia.pl.
Nie ulega wątpliwościom, że w restauracjach najważniejsze jest dobre jedzenie. Równie ważna okazuje się jednak i sama aranżacja restauracji. Jednak aby zdobyć i utrzymać przy sobie klienta trzeba dać mu coś więcej. Odpowiednia aranżacja sali dla gości sprawi, że klient chętniej powróci do restauracji. Jakie natomiast meble powinny pojawić się w restauracji? Najważniejsze są przede wszystkim stoły i krzesła, choć w niektórych lokalach te drugie mogą zostać zastąpione przez sofy.
Co więcej, to, w jak zaaranżowanym miejscu klienci restauracji spędza czas w oczekiwaniu na jedzenie, może łatwo zniechęcić do ponownych odwiedzin w lokalu. Niewygodne krzesła i chybotający się na wszystkie strony stół potrafią zatrzeć dobre wrażenie wywołane jedzeniem. Jakie zatem powinny być meble do restauracji? Przede wszystkim powinny one być:
Wygodne;
Funkcjonalne;
Trwałe;
Ładnie wyglądające;
Dopasowane do aranżacji.
Meble, które posiadają wszystkie te cechy, zrobią na klientach restauracji dobre wrażenie. Stworzą one dowiedz ciepłą i przyjazna atmosferę, która będzie przyciągać ludzi do środka. Ładnie urządzone restauracje nigdy nie narzekają na brak zainteresowania ze strony klientów.
Ładny design to jeszcze nie wszystko. Kupując meble do restauracji, powinno się zwrócić uwagę na to, czy są one komfortowe i praktyczne. Szukasz takich? Koniecznie sprawdź meble dla restauracji od Ogrodowysalon.pl!
Wybór stołu do lokalu powinien być uzależniony od charakteru tego miejsca. W kawiarniach, lodziarniach oraz piekarniach najczęstszym wyborem są małe i okrągłe stoły. Wprowadzają one szyk i urok paryskich knajpek, a przy okazji są lekkie i komfortowe. Z kolei w restauracjach oraz miejscach, w których serwuje się jedzenie, raczej odradza się takich stołów. Wyjątek stanowią duże, okrągłe modele o przestronnych blatach, które pomieszczą wszystkie talerze, szkło itp.
Znacznie częściej jednak w restauracjach, które serwują jedzenie, korzysta się ze stołów o prostokątnym blacie. Pozwalają one rozkoszować się potrawami, nawet jeżeli stół pęka od talerzy. W dodatku bez obaw, że chwytając za talerz, można coś zupełnie niechcący przewrócić. Takie blaty zmniejszają ryzyko strącenia czegoś łokciem. Ich ogromną zaletą jest również to, że prostokątne stoły można zawsze połączyć w jeden, wspólny stół biesiadny. Dzięki temu będzie można zapewnić klientom możliwość przychodzenia do restauracji większymi grupami. Możliwe stanie się również organizowanie imprez rodzinnych, przyjęć urodzinowych itp.
Małe i okrągłe stoliki świetnie będą prezentować się w kawiarniach, lodziarniach oraz wszędzie tam, gdzie nie serwuje się na dużych i wystawnych talerzach. Ze względu na mniejszą powierzchnię pomieszczą one znacznie mniej rzeczy. Dlatego też w restauracjach poleca się stosować stoły prostokątne lub duże stoły okrągłe.
Niezmiernie ważnym aspektem przy dobrze stołu jest również jego wysokość. Zbyt wysoko lub za nisko osadzony stół może stać się prawdziwą udręką. Jaki zatem stół wybrać? Najbardziej optymalną wysokość dla klientów przeciętnego wzrostu mają blaty, które znajdują się na wysokości ok. 75 cm nad podłogą. Warto jednak pomyśleć również i o pozostałych klientach, którzy wzrostem odbiegają od standardów i umieścić w restauracji stoły i zróżnicowanej wysokości.
Urządzając restaurację, trzeba pamiętać o tym, że powinno być w niej wygodnie i przyjemnie. Takie również powinny być krzesła restauracyjne. Na ich wygodę wpłynie kilka szczegółów, a m.in. wysokość idealnie dopasowana do wysokości stołów. Każde z krzeseł powinno zajmować minimum 60 cm długości stołu. Jeżeli jednak zależy Ci na tym, by zapewnić gościom restauracji większy komfort, przeznacz na każdą osobę przy stole 70 cm. Krzesło powinno być także dopasowany lokalu pod kątem jego specyfiki. W restauracjach serwujących fast food, gdzie rotacja klientów jest bardzo duża, klientom powinno wystarczyć 50 cm.
Na komfort gości wpływa również siedzisko. Miękka poduszka na siedzisku krzesła sprawdzi się, zwłaszcza jeżeli jego taka została wykonana z metalu lub drewna. Siedzenie na nich nie należą do najprzyjemniejszych. Niekiedy na dania czeka się nawet i kilkadziesiąt minut, a na zjedzenie posiłku w gronie najbliższych można przeznaczyć nawet i kilka godzin. Dlatego też dobrze było, by krzesło zostało wyposażone w miękkie i delikatnie zapadające siedzisko. Dzięki temu oczekiwanie na posiłek nie będzie torturą. W tym miejscu warto również wspomnieć, że na komfort używania krzesła wpływa jego wysokość. Powinna ona zostać idealnie dopasowana do wysokości stołu, przy którym krzesło będzie stać.
Na komfort gości wpływa również to, ile miejsca mają oni przy stole. Dlatego też zaleca się, aby na 1 osobę przypadało minimum 50 cm, aczkolwiek optymalnym wyborem jest 60 cm.
Kolejną ważną cechą krzeseł restauracyjnych jest ich trwałość. Powinny one być zatem wykonane z solidnych tworzyw, które nie rozpadną się lub nie odkształcą się po pierwszym tygodniu użytkowania. Dodatkowo powinny one być łatwe w czyszczeniu i niewymagające skomplikowanej konserwacji. Niezmiernie istotny jest także ich design. Krzesła restauracyjne powinny jak najlepiej wpisywać się w styl restauracji oraz podkreślać jej klimat. To sprawi, że goście polubią to miejsce i będą je odwiedzać częściej.
Zakup mebli do restauracji potrafi być nie lada wyzwaniem. Przede wszystkim należy zastanowić się nad tym, jaką przestrzeń ma się do zagospodarowania oraz, gdzie powstawać poszczególne krzesła oraz stoły. W wielu restauracjach, np. sushi barach, gdzie goście mogą zasiąść przy barze i oglądać, jak rolki są zawijane, przydadzą się wysokie krzesła barowe – tzw. hokery. Z kolei, jeśli kuchnia ma charakter otwarty, należy dobrze zastanowić się nad tym, co w restauracji chcemy pokazać. Zwykle stoły znajdują się później linii baru do sprawia, że po zajęciu miejsca siedzącego kuchnia znika z pola widzenia klienta restauracji.
Meble do restauracji powinny być także dopasowane do lokalu pod kątem jego specyfiki. O tym, co i gdzie należy umieścić, decydują m.in. strefy. Zanim się przystąpi do urządzania restauracji, powinno się w pierwszej kolejności precyzyjnie zdefiniować, jaki charakter będzie miał lokal. Niezmiernie ważne jest także to, by wystrój lokalu zaspokajał potrzeby klientów i sprawiał, że będą czuli się w nim komfortowo.
Wiosną i latem wiele restauracji wystawia stoliki na zewnątrz. To znakomita okazja do tego, by ściągnąć do restauracji jeszcze więcej klientów. Pytanie tylko, jak urządzić taki ogródek? Przede wszystkim potrzebne do tego będą: stoły, krzesła i parasole ogrodowe. O czym należy pamiętać przy ich wyborze? Duże znaczenie ma m.in. materiał z, którego je wykonano. Meble wystawione na zewnątrz lokalu powinny być odporne na działanie wilgoci oraz promieni UV. Takim materiałem jest zaimpregnowane drewno, które prezentuje się niezwykle stylowo i gustownie, Zwłaszcza jeżeli na powierzchni są widoczne słoje, sęki itp. Naturalne materiały zawsze są miło przez gości kojarzone. Drewniane krzesła i stoły do restauracyjnego ogródka wymagają jednak obecność parasola – nawet w bezchmurne dni. Wynika to z tego, iż drewno jest tak samo wrażliwe na promienie UV, jak i na wilgoć.
Najbardziej pożądanym tworzywem stosowanym do produkcji mebli tego typu – poza połączeniem drewna i metalu, jest technorattan. Nie tylko jest on bardzo wytrzymały, ale również zachwyca on swoim wyglądem. Odporny na promieniowanie słoneczne, wilgoć oraz mróz – posłuży przez wiele lat. Warto jednak pamiętać o tym, że technorattanowe krzesła wymagają również zakupu poduszek, które zamienią ich twarde siedziska w miękkie i wygodne. Ciekawą propozycją są też metalowe meble do ogródka, które są lekkie, a przy okazji bardzo stylowe. Powinny one jednak zostać pokryte preparatem antykorozyjnym, który zabezpieczy je przed rdzewieniem.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie